Monday, February 17, 2014

Trumpeter 1/72 King Tiger Henschel Turret w/Zimmerit (by Volkan Ayhan)


Hello everyone,

Today, here is a new contribution .. His name is Volkan Ayhan. He usually make 1/35 scale models . I would really like his work. This time, He made 1/72 scale AFV for us. A great King Tiger, a delicious miniafv ...

Volcan has prepared an article, but Turkish language, you can  read from google translation.

Enjoy...
.
Erhan - miniafv..


King Tiger Henschel Turret w/Zimmerit 

Panzerkampfwagen VI Ausf. B (Sd. Kfz. 182 ) bir diğer adıyla King Tiger, Almanların ikinci dünya savaşında ağr tank sınıfındaki zırhlı muharebe aracı. İsmini Bengal Kaplanından alan Königstiger kimi ülkeye göre King Tiger kimine göre Tiger Royal. Wehrmacht’ın propagandasında kullandığı bu tank Hitler’in 1943’de Tiger I in yerine geçebilecek daha etkili bir zırhlı muharebe aracı yapması için Porsche’u ve Henschel’i görevlendirmesi ile başladı. Bu araç ikinci dünya savaşının en güçlü tanklarından biri olacaktı. 88mm L/71 uzun namlu siah, tarette 180,mm önde 150mm yanlarda 80mm zırh zamanının en iyisiydi. Otobüs, troleybüs, tren ve kamyon üretimcisi Henschel savaş şartları gereği tank üretimi yapmaktaydı.

Görevi olan King Tiger tasarımında Tiger ve Panther tanklarından yararlandı. Bu tanklar muharebe sırasında çok etkili tanklaridi. Tiger’ın zırhı, Panther’in zırh eğimi yeni aracın tasarımında yerini aldı. İlk olarak Porcsche taretli 50 model üretildi, sonrasında tiger II’lerde Krupp üretimi Henschel adında taret kullanıldı. Ancak her gücün bedeli ağırdı. Tankın 69 ton oluşu, güçlü motor, ona dayanıklı aktarma organlarına ve daha fazla yakıt sarfiyatını doğurdu. Üretim başlarında Maybach HL 230 motoru ile 700 beygir gücüne sahip olan tank, Maybach HL 234 motoru ile 900 beygir gücüne sahip oldu. Aktarma organları bu kadar tonaj ve güce karşı dayanamıyor ve sık sık arıza yapıyorlardı. Savaş sırasında karşılaşılan arıza sonucunda tankların çekebilecek tertibat mürettebat tarafından yasak olmasına rağmen takılıyordu. Arıza yapmayan tankların da derdi yakıttı. Tank 500 litre yakıt ile sadece 100 km yapmaktaydı. Hatta savaş sırasında yakıttan dolayı bazı tanklar mürettebatları tarafından terk edildiği öne sürülmektedir. Alfred Rubbel’in Tiger lar için söyledikleri aslında tankı özetliyordu. “Tiger’larla 1 saatlik muharebe için 10 saat bakım gerekiyor.” 

Diğer taraftan aracın avantajları da yok değildi. Üzenindeki 88mm L/71 uzun namlu 10km max. menzile sahipti. Bu namlunun en avantajlı yanı Sherman, Cromwell and T-34/85 gibi tankların menzili dışından bu tankları vurabilmesiydi. Daha sonrasında taret için otomatik besleme tasarlamış olsa da savaş sonrasına kadar testin dışına çıkamadı. Tankların çoğu fabrika çıkışı zimmerit kaplanıyordu. Önceki üretimler ise yerel bakım istasyonlarında zimmerit kaplandı.

1944 öncesinde üç renk üretilen tank önce red primer sonrasında brown, green and yellow kamuflaj. Kasım 1944 den itibaren içi hiç boyanmadı. Ya kırmızı yada dark yellow olrak kaldı. Henschel’in Kassel’deki fabrika 1944’den savaş sonuna kadar 489 adet üretti. 1945 senesinde ayda 125 tank üretilmekteydi ancak savaş sonuna doğru savaşın durumu, işçi bulamama, malzeme ve bombardıman sebepleri nedeniyle fabrika harabeye dönüştü. 

Sergeant Clyde D. Brunson savaş sırasında karşılaştığı King Tigerdan şöyle bahsetmektedir. “150 metre kadar yakınımda King Tiger ile karşılaştıktan vuruldum. Yakınımda olan diğer beş tank King Tiger’ın önüne altı isabetli atış yaptı. Tier o tanklarıda vurduktan sonra oradan ayrıldı. Eğer bizde de Tiger benzeri tank olsaydı, hepimiz evde olurduk.”

Kit İncelemesi

Benim incelediğim Trumpeterin 2008 senesinde çıkardığı 07291 nolu 1/72 King Tiger (H) kiti. Kit zimmeritli halde basılmış ve detayları da tatmin edici düzeyde. Genelde 1/35 yaptığımdan dolayı gözüm büyük tankalra alışkın. Ancak 1/72 olsa dahi bu kit için büyüklük fena değil. Ele avuca geliyor. Kit 100 civarında parçaya sahip. Bir günde oturulup birleştirilebilir cinsten. Araç üzerindeki detaylarda iyi seviye ancak eksi olarak gösteren yerlerde mevcut. Taret arkasındaki çıkışdaki menteşe benzeri yapı büyüklüğü normalden fazla. Taretin namlusu da epey tesviye ister gibi görünüyor. Tankın üstünde bulunan havalandırma yerleri PE olsaydı ciddi fark katardı. Aracı kaynak izleri yaparak boya aşamasına gitmenin ciddi avantajları olacağını düşünüyorum.

 Aracı aldıktan sonra kitin üzerindeki boya şemasında iki farklı King Tiger çıkabiliyor. Ben namlu üzerinde “Anneliese” oalnı yapmayı düşünüyorum. Anneliese sık kullanır isimler arasında. Anlamı ise Tanrının Lütfu. ( Grace of God ) Yapmayı düşündüğüm tank 503üncü ağır tank bataryasında görev yapmış 314 nolu araç. Araç Mailly-Le-Camp esnasında aktarma organlarından kaynaklanan problemden dolayı tekrar geri onarılıyor. Bazı varsayımlar Porsche taretli olduğundan bahsediyor. Sonrasında Henschel taretli oalrak çıkıyor. Ancak bunu kanıtlayacak belge mevcut değil. Sadece resimlerde taretin görüntüsü itibari ile H olduğu görünüyor. Araç üç renk kamuflajlı. Dark Yellow (RAL 7028), Olive Green (RAL 6003) and Red Brown (RAL 8017). Ocak 1945 de Kış kamuflajı uygulanmış. Dışı beyaz içi siyah halde numaralandırılmış. Sonrasında daha iyi görünmesi için siyaha tekrar boyanmış.

Volkan Ayhan... 







completed model..






3 comments:

free counters